Feng Shui in design interior
Feng Shui este o practica straveche chinezeasca care arata ca anumite forte sunt asociate unor directii care exercita influiente asupra oamenilor si elementelor ambientului fizic.
In ideologia chinezeasca Feng Shui inseamna “vant apa”. In alt sens “vantul” reprezinta o forta invizibila, abstracta, iar “apa” reprezinta materialul palpabil, lucrurile din mediul inconjurator.
Aceasta practica are ca scop realizarea armoniei locurilor in care traim, prin directionarea si stimularea energiilor pozitive in beneficiul sanatatii si bunastarii materiale si interumane.
De-a lungul timpului, o mare parte din teoria Feng Shui a fost uitata sau distorsionata, transformand-o din ce in ce mai mult in superstitie. Analizand principiile de baza ale practicii traditionale Feng Shui putem obtine o serie de elemente care ne ajuta sa privim corect la tot ce inseamna acest mod de viata.
Articolele din diverse surse sunt interesante, dar de multe ori gasim informatii contradictorii si incomplete, si de aceea cel mai bine este sa luam legatura cu specialisti si consultanti Feng Shui.
Dar daca vrem totusi sa citim ceva de specialitate putem cauta lucrarea stiintifica editata de Profesorul Wang Qiheng de la Universitatea Tiajin, cu titlul: “Research of Feng Shui Theory”, sau lucrarea Profesorului Wang Youde despre principiile de baza ale Feng Shui.
Cateva principii simple stau la baza majoritatii scolilor de Feng Shui traditionale.
1.Principiul Yin si Yang. Prin Feng Shui se incearca mentinerea unei balante echilibrate si o continua schimbare intre aceste doua forte. Fara contrastul, balanta si armonia, fluxul de energie “Qi” nu are potential. Ca sa experimentam pozitivul trebuie sa existe negativ. Ex: Ci-Xiong Feminin-Masculin, Ju-San Adunat-Dispersat, Xing-Shi Forma-Contur,etc
2.Conceptul “Qi”. Energia cosmica, forta, respiratie si aer vital (maestrul Feng Shui A. Ming, in cartea “Shuilong Jing” scrie metaforic ca apa urmareste miscarea energiei; acolo unde se opreste apa se opreste si energia)
3.Teoria celor 5 elemente: focul, pamantul, lemnul, metalul, apa. Feng Shui este in principiu, bun simt si design interior, de aceea e bine sa lasam intuitia sa decida ce e bun si cum interactionam cu toate elemntele care ne inconjoara.
Cum e de asteptat, nu toata lumea e de acord cu principiile teoriei Feng Shui si nu putem deveni experti peste noapte, dar o viziune relaxata care promoveaza armonia si echilibrul in viata si in casa noastra e sigur un lucru de care putem tine cont.
Arh. Adrian Ionescu