Stilul Art Nouveau
Design interior Art Nouveau - Primul stil cu adevarat original al secolului XX, Art Nouveau nu se mai inspira din trecut, intorcandu-se catre lumea naturala, curbele alungite si motivele vegetale fiind o dominanta, alaturi de folosirea intensa a fierului forjat pentru realizarea de detalii si ornamente. Liniile alungite, sinuoase, savant curbate sunt motivul cel mai intalnit, intr-o incercare de imitare a siluetei unor plante agatatoare. Florile, frunzele si chiar semintele stilizate sunt definitorii pentru acest stil, atat ca reprezentari pe tesaturi sau tapete, cat si in forma tridimensionala, in ornamente si sculpturi. Are loc, dupa sobrietatea erei victoriene, o redescoperire a formei feminine si a lemnelor exotice, sticlei colorate, argintului si pietrelor semipretioase.
Stilul Art Nouveau este considerat un 'stil total', deoarece si-a pus amprenta asupra tuturor artelor vizuale, de la arhitectura, design interior si arte decorative, pana la moda, pictura, designul afiselor si ilustratie. In general, stilul se caracterizeaza prin linii curbe, ondulate, dinamice, fara sa se cada in excese ornamentale. Noutatea pe care a adus-o acest stil fata de stilurile care l-au precedat a fost faptul ca s-a inspirat foarte mult din natura.
Pentru a obtine un look in acest stil de amenajare, sunteti pe drumul cel bun daca aveti o podea parchetata - de preferat, un parchet in nuante mai inchise, patat de vreme. Peretii vor fi fie varuiti in una dintre culorile dominante ale paletei, fie acoperiti cu tapet specific stilului, in modele vegetale si linii curbe. Flori stilizate, in special crini si maci, frunze, muguri, pene de paun, pasari si libelule - iata temele dominante pe care trebuie sa le cautati. Puteti opta fie pentru scaune drepte, cu spatar inalt, in maniera lui Mackintosh, fie pentru mobilier cu linii usor curbate si tapitat in modele florale stilizate. Asezarea placilor ceramice alterneaza pe cele albe cu cele cu model; sunt in mod special dezirabile placile cu modelul usor iesit in relief. Pentru iluminat, standardul perioadei este lampa Tiffany - acele lampi cu abajurul din sticla colorata. Originalele sunt foarte costisitoare, insa mai toate magazinele de calitate va pot pune la dispozitie reproduceri reusite, la un pret rezonabil. Sticla colorata este de altfel o alta pecete a stilului ce apare pretutindeni, de la lampi si obiecte decorative, la panouri incastrate in mobilier sau geamurile usilor.
Designul interior se remarca prin ornamentatii si texturi. Cele mai des intalnite forme de ornamentatii si imprimeuri din acest stil sunt: flacara sau scoica, ierburile marine, coralii, frunzele, plantele agatatoare, mugurii florali, paunii, florile stilizate, in special macii si liliacul, carceii de plante, strugurii, crengile, ciulinii, pasarile, dragonii zburatori.
Mobilele sunt de obicei grandioase, scaune cu spatarul inalt, garderobe, cufere pictate, dulapuri cu multe sertare, cu geamuri pictate. In general, piesele de mobilier au linii rotunde, sinusoidale, elegante. Masutele sunt de obicei joase, in combinatie de sticla, lemn si metal.
Culorile au tente sobre, mai mult pale, violet, rosu, albastru, verde, maro. Gama de culori a curentului Art Nouveau este destul de linistita si ponderata - predomina nuantele palide de verde oliv, galben mustar si brun. Accentele violete, purpurii si albastru indigo completeaza o paleta retinuta, care lasa loc liber de manifestare jocului exuberant al formelor.
Luminile – Corpurile de iluminat sunt adevarate opera de arta, lampi, veioze, lampadare si candelabre realizate de artisti celebri. Unul dintre acestia este Louis Comfort Tiffany, cel care a realizat tot felul de obiecte de iluminat cu abajurul pictat.
Accesoriile – obiecte de arta, ceasuri de perete, clante decorate la usi, ornamente din argint, sticla, aliaje pe baza de cositor, oglinzi somptuoase cu rame de bronz sau lemn sculptat, portelanuri, cutii de bijuterii, cufere pictate, vaze pictate.