ico_facebookico_pinterestico_houzzico_youtubeico_behance

 

 

Etapele unui proiect de design interior apartament

Studiu de caz

Proiectul a demarat  la inceputul anului 2011, mai exact in luna februarie si s-a finalizat in luna decembrie 2011 cand proprietarii apartamentului, al carui design a fost realizat  de subsemnata, arhitecta Andreea Muresan, au luat in primire noul spatiu proaspat iesit din etapa de amenajare. Apartamentul studiat are o suprafata de aproximativ 100 mp, avand ca si comartimentari prevazute: un spatiu larg ce cuprinde bucataria, livingul si locul de luat masa, alte doua dormitoare si doua bai.

Primii pasi  care au fost facuti pentru a demara proiectul a fost vizita pe care am facut-o la fata locului si cunoasterea clientilor. Am intalnit niste persoane deosebite, inzestrate cu multa rabdare , fapt prin care am realizat ca acest proiect se va finaliza foarte bine.

Dupa multe discutii in care am incercat sa imi dau seama ceea ce ei doresc  sa vada in propria casa, am stabilit si un buget in care sa ne putem incadra. Am revenit la birou si am inceput sa pun pe hartie toate datele, iar apoi pas cu pas am inceput creionez proiectul  prin schite si apoi 3d-uri.

 

bucatarie_02

 

Schitele au ajutat foarte mult la conturarea conceptului  pe care doream sa il implementez in acest apartament: un spatiu cald, dar care sa fie bine definit ca si geometrie, o atmosfera libera, multa lumina care insufla energie pozitiva si buna dispozitie, materiale naturale, etc. Aceste aspect descrise au fost inglobate intr-un stil modern. Nu putem defini stilul tocmai minimalist, datorita elementelor ce “inmoaie” atmosfera din casa, indepartand rigiditatea si contrastul maxim. Despre minimalism am sa va vorbesc mai multe intr-un articol urmator.

Imi face o deosebita placere ca in momentul in care  pun ideile pe hartie, iar apoi pe calculator, sa le pot discuta si evalua impreuna cu toti clientii, pentru a auzi si parererile lor. Startul unui proiect este cel important pas, deoarece in acel moment eu, ca si arhitect, incep sa formez o echipa cu beneficiarul. Astfel impreuna incercam sa ne conturam ideile si sa atingem punctele comune in proiect: stabilire de materiale, texturi, culori, compartimentarea incaperilor,  integrarea mobilierului si stabilirea detaliilor tehnice pentru partea de instalatii termice si electrice. Aceasta a reprezentat una din etapele proiectului despre care va vorbesc in acest articol.

 

living_01_copy

 

Un plus ce il are acest apartament este faptul ca beneficiarii au optat pentru implementarea unei instalatii de climatizare pentru zona de zi ( living, bucatarie si loc de luat masa). Astfel confortul termic poate fi controlat foarte bine indiferent de anotimp.

Un proiect de amenjare presupune foarte multa comunicare cu un client, inseamna sa incerci sa devi un prieten pentru cel pe care il ajuti sa isi amenajeze si sa isi redecoreze casa.

Multi clienti se sperie cand vad schite: isi pun intrebari de ce nu pot sa vada materialele reale, simulari 3d realiste cu modul in care le va arata casa. Raspunsul la aceasta intrebare este faptul ca pentru orice proiect realizat, indiferent de domeniul de activitate, este nevoie de o schita: un croitor realizeaza un desen pentru a obtine rezulatul final al hainei, un pictor realizeaza cateva croquiuri pe panza inainte de a pune mana a da culoare tabloului, un arhitect realizeaza o schita de mana pentru a stabili volumetria unei case sau un concept ce urmeaza sa fie integrat si relationat intr-un spatiu . Aceste schite trebuiesc prezentate clientilor  si pe baza se ajunge la finalizarea unei idei.

 

living_02_copy

 

Imaginile prezentate sunt cateva schite realizate intr-un program de arhitectura care ajuta mult la prezentarea spatiului rezultat ca si prima etapa a unui proiect in care se pot observa compatimentarile si intentiile de prelucrare a incaperilor ( pozitionarea corpurilor de iluminat, mobilierul, posibilitatile de decorare, spatii de circulatie create etc).

Dupa etapa schitelor, a urmat etapa pe care toti clientii o iubesc si anume prezentarea finala sau aproape finala : randarile 3D. Se pot observa si analiza toate detalii si posibilatile de a face spatiul cat mai expresiv si elegant: folosind lumina – elementul principal care da senzatie, materialitate si culoarea.

 

living_01


Ceea ce este important de stiut este faptul ca inaintea demararii unui proiect orice buget stabilit se va depasi: acest fapt este cauzat atat din dorinta arhitectului  cat si a clientului de a realiza un proiect cat mai bun.

 

living_02

 

 

living_1


Imaginile 3D sunt foarte frumoase , iar obiectivul este ca finalitatea proiectului sa rezulte mai bine ca si randarile.

Ceea ce pot sa precizez este faptul ca acest proiect a mers foarte bine datorita comunicarii eficiente intre mine si client: este foarte important sa stii ceea ce vrei si sa nu te lasi influentat de parerile altora. Clientii mei au fost niste oameni foarte hotarati si stiau unde vor sa ajunga.

 

dormitor_matrimonial_01

 

Dupa toate detaliile stabilite, prezentate in randari, a urmat apoi sa realizez plansele de executie pentru fiecare incapere din apartament. Echipa de executie a inceput sa lucreze, astfel incat am incercat sa am o relatie cat mai apropiata cu ei, deaorece interesul meu era ca ei sa execute toate detaliile conform proiectului. In momentul in care un client are incredere in architect, sansa de reusita a proiectului este maxima, comparativ cu un client suspicios care apeleaza la o firma de design sau arhitectura fara sa fie increzator.

Santierul proiectului s-a desfasurat in paralel cu cu vizitele pe la furnizori, unde am ales materialele pentru finisajele de interior, corpuri de iluminat, o parte din mobilier care nu a putut fi realizat la comanda. Un sfat pentru toti clientii ce l-as putea da referitor la furnizori ar fi sa comande toate materialele din timp. Astfel proiectul are mai multa fluenta in executie.

Consider ca intr-o incapere care nu este tocmai generoasa ca si suprafata este indicat sa se realizeze mobila la comanda, deoarece spatiul este mult mai bine si eficient controlat. Pe langa aceste atribute , prin mobilier la comanda , toate interioarele castiga o personalitate aparte care nu poate fi gasita in cataloagele de la marile firme ce importa mobilier. Exact acest lucru s-a intamplat in proiectul despre care va vorbesc in acest articol: tot mobilierul a fost realizat la comanda, fapt ce m-a ajutat enorm sa raspund atat la cererea  clientilor de a administra spatiile cat si la partea de imagine.

 

hol_2

 

Culorile utilizate in acest proiect au fost culori calde si prietenoase. “Accidental” a mai aparut cate o pata de culoare care sa dea viata si miscare spatiului (in imagini se observa punctual visiniul ce inveseleste atmosfera).

Culorile deschise alese sunt niste culori linistite: parchet deschis la culoare (stejar albit), mobilier beige deschis realizat din MDF cu luciu intre 50-80%, piatra decorativa de pe perete, peretii albi care lasa spatiul sa respire. In ciuda faptului ca multi client spun ca albul reprezinta culoarea de spital, eu neg in totatlitate aceasta idea, deaorece consider faptul ca acesta nu reprezinta mediul sanitar daca stii unde si cum sa-l folosesti. Toate culorile si volumele utilizate in proiect sunt gandite in asa fel incat sa formeze  compozitii frumoase si o atmosfera placuta.

Pe parcursul a 9 luni si jumatate am intampinat si dificultati dar si bucurii: spun acest lucru intr-un mod foarte realist  deoarece as vrea ca persoanale care citesc acest articol in ideea documentarii sa realizeze beneficiile si avantajele de a lucra cu un arhitect prin sistematizarea unor etape de lucru pentru un proiect, stabilierea unor grafice si apoi implementarea a  tot ceea ce se gandeste intr-un proiect.

Fiecare proiect de design este unic in felul lui, astfel o amenajare interioara de calitate trebuie sa prezinte un concept unitar, care sa permita unirea spatiilor diferite intr-un ansamblu original.
Exista mai multe variante de amenajare interioara pentru acelasi spatiu, important este sa stim ce sa alegem, in functie de personaliatea fiecaruia dintre noi.  Finalitatea unui proiect trebuie sa reprezinte bucuria si entuziasmul ce pot fi citite in ochii beneficiarilor.

 

dormitor_mic_04

 

 

 

Vizualizare 3D Cluj. Servicii

vizualizare 3d, perspective 3d, animatie 3d, proiectare 3d, modelare 3d, randari 3d, vizualizare arhitecturala, prezentare 3d,  proiectare case 3d, proiectare mobila 3d 

Design interior Cluj Napoca. Servicii:

design interior casa vila, amenajare apartamente, proiect design hotel, design interior restaurante baruri, amenajare birouri, design magazin, design interior showroom, amenajare spatii publice, amenajare stand expozitii, design interior mall, design interior mobila, design interior living room, proiecte gradini, proiecte mansarda, design interior bai, design interior bucatarie,design interior birouri, design fatade, amenajari terase exterioare, design interior dormitoare, amenajare SPA, design camera copii.
Produced by Eurobit Media Copyright 2010 Evosign Design Interior | toate drepturile rezervate